dimecres, 25 de novembre del 2009

COMPETÈNCIES BÀSIQUES DIGITALS A PRIMÀRIA

A la classe de TIC hem fet una pràctica respecte a tot allò que ha de conèixer un nen de primària i secundària, com també un mestre i un professor amb accessos a pàgines que ofereixen aquesta informació. Tractant-se d'una matèria sobre les tecnologies ens hem centrat lògicament en les competències tant dels nens com dels mestres de primària en aquest àmbit. El meu company Pol Laorden i jo ens hem fet aquesta pregunta:
Què han de saber els nens de primària sobre aquest àmbit?
A partir d'aquí, cadascú ha donat algunes idees al respecte i queden recollides a continuació:
Les competències bàsiques digitals respecte a la metodologia a primària estan centrades en el tractament de l'informació digital, això implica fer un ús amb bon criteri d'aquesta eina:

"L'ús reflexiu i competent d'aquestes tecnologies és clau en el desenvolupament de totes les competències, però en l'àmbit del tractament de la informació té una especial rellevància ja que ajuda a extreure el màxim rendiment a partir de la comprensió de la naturalesa i manera d'operar dels sistemes tecnològics, i de l'efecte que aquests canvis tenen en el món personal i sociolaboral (tenir una actitud crítica i reflexiva davant de la ideologia que transmeten i que condiciona la vida individual i social)"

Idea extreta literalment de la pàgina 9 a l'apartat de les competències digitals bàsiques curriculars de primària en la web: http://phobos.xtec.cat/edubib/intranet/
Feu click aquí per accedir al document original.

Aquesta idea va en el sentit que els nens de primària haurien de fer servir les TIC com una habilitat transversal per a qualsevol matèria a l'hora de facilitar i millorar el seu aprenentatge, sabent els avantatges que es poden obtenir, fent un ús crític i responsable d'aquesta eina, amb l'objectiu d'esdevenir persones autònomes, eficaces, responsables, crítiques i reflexives.

divendres, 20 de novembre del 2009

BIBLIOTECA RAMON FERNÁNDEZ JURADO

VISITA A LA BIBLIOTECA RAMON FERNÁNDEZ JURADO
La biblioteca Fernández Jurado forma part de la xarxa de biblioteques municipals de Barcelona i depèn de l'Ajuntament de Castelldefels, que és qui fa la gestió. Situada a Castelldefels, pretén fer un servei públic donant resposta a les necessitats i interessos del ciutadà. Inaugurada l'any 86 i el 2006 va ser ampliada fins al 900m2 que té avui dia. Es preveu que en poc més de dos anys, quedi inaugurada una nova biblioteca nova de dimensions molt més grans aproximadament 6000m2. Porta el nom del poeta Ramon Fernández Jurado que va ser professor de català, castellà i esperanto, com també regidor de Castelldefels i diputat al Parlament de Catalunya.

Els serveis que ofereix són els següents:
  1. Consulta de llibres, premsa, revistes, cd's, dvd's...
  2. Informació que implica altres recursos, biblioteques, catàlegs, tecnologies...
  3. Carnet gratuït vàlid per tota la xarxa i necessari per tenir dret alguns serveis.
  4. Servei de préstec: màxim 30 documents simultanis (15 format paper i 15 format no paper) durant 30 dies màxim. Es pot prorrogar.
  5. Servei de préstec interbibliotecari: es pot demanar algun document disponible en una altra biblioteca de la xarxa, amb un preu estipulat.
  6. Internet i ofimàtica: accés una hora als ordinadors, prorrogable en funció de la demanda.
  7. Fotocopiadora autoservei.
  8. Xarxa wifi.
  9. Zona infantil.

La biblioteca també constitueix un espai cultural on s'organitzen activitats tant per a un públic adult, com infantil. Aquestes activitats són programades, es fan regularment, i moltes d'elles les places són limitades i és necessari fer inscripció prèvia.

Per a adults:

  1. Tallers de català, per aprendre català (1 vegada a la setmana)
  2. Tertúlies de català fàcil, a partir de l'adaptació d'un llibre (1 vegada al mes)
  3. Tertúlies en anglès, a partir d'un llibre (1 ò 2 vegades al mes)
  4. Tertúlies en francès, a partir d'un llibre (1 vegada al mes)
  5. Xerrades tertúlies literàries i tallers d'aprenentatge pràctic regularment, en funció dels interessos i necessitats del moment

Per a infants:

  1. Tertúlies guiades per una professional a partir d'un conte o llibre ( 1 cop a la setmana)
  2. Activitats no pre-establertes però sí programades regularment, com tertúlies en anglès i català o tallers més experimentals.

També, durant els mesos d'estiu, per fomentar l'ús de la lectura s'han organitzat activitats com la biblioteca a la platja o a la piscina.

Té un espai dedicat especialment a la gastronomia, ja que rep fons específics per part de la Generalitat, per la seva gran tradició d'albergar molts restaurants amb una cuina reconeguda.

CONCLUSIONS

Aquesta biblioteca, al igual que les altres de la xarxa, a més de ser un centre cultural al servei públic del ciutadà, també vol crear un lloc on compartir experiències viscudes potenciant la lectura ja des de ben aviat, a partir de les activitats organitzades per a totes les edats. També en aquest sentit s'ha ampliat el període per tornar un llibre i ha passat a 30 dies.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA

Web de la xarxa de biblioteques: www.diba.cat/biblioteques

Web de la biblioteca Ramon Fernández Jurado de Castelldefels: http://www.castelldefels.org/ca/menu.asp?id=1556&titol=n

dimecres, 18 de novembre del 2009

LA MASIA F.C.B

VISITA A LA MASIA DEL F.C.B
La masia del Barça és un centre d'acollida de nens i nois que venen d'arreu d'Espanya i del món amb la il-lusió d'algun dia ser jugadors professionals del Barça demostrant que ho poden arribar a ser. El Barça disposa d'un equip de persones que s'encarreguen d'anar fullejant el mercat del futbol base, tant a nivell nacional com internacional. En funció dels seus criteris tècnics, si troben algun jove jugador amb possibilitats de triomfar al Barça es posen en contacte amb la seva família per oferir-los la possibilitat de que el nen es traslladi a Barcelona i així poder veure la seva evolució.
Quan el club fa aquesta aposta és perquè realment veuen que pot arribar a ser un bon jugador i que a la llarga serà una operació rendible econòmicament. El club posa a disposició del noi tots els recursos que té al seu abast i és quan entra el paper important de la masia. El paper de la masia es centra en vetllar pel futur dels nens/nois durant tot el temps que aquests romanen allà en totes les vessants de la vida. En aquest sentit, en funció de les necessitats de cada persona, la masia té convenis amb diferents centres educatius de primària, secundària i en altres casos d'estudis superiors, per tal de poder formar persones competents el dia de demà.
També tenen a la seva disposició una sèrie d'avantatges gratuïtes com serveis mèdics, professors de reforç escolar, atenció psicològica, allotjament per a les visites familiars...
En el moment que els joves deixen de formar part del Barça perquè marxen a un altre club o perquè no han pogut assolir un nivell adequat per ser jugadors professionals, el club malauradament no continua un seguiment sobre la seva formació com a persona, i passen a centrar-se un altre cop en els nous futurs talents esportius que hi van arribant.
Com a conclusions diríem que la masia per una banda és un lloc que facilita l'adaptació i la integració dels nens que venen de fora del nostre territori i per tant s'ocupa de posar-los en contacte amb els "entes" socials ( hospitals, biblioteques, escoles, consulats... ) per tal que es puguin desenvolupar també com a persones. Aquesta perspectiva seria la part educativa, en la que un club esportiu es fa càrrec dels nens. Per l'altra banda, és un lloc de creació i potenciació de campions, això suposa un estalvi per al club a l'hora d'anar a comprar a fora jugadors de bon nivell a preu de mercat. Però no tots arriben a ser campions, i alguns ni a ser professionals i en aquests casos el club es desentén d'aquests nens en benefici d'altres. Aquesta perspectiva faria referència més a la part econòmica.

dilluns, 16 de novembre del 2009

CIBERNÀRIUM

VISITA AL CIBERNÀRIUM DE BARCELONA
en què consisteix?
És un projecte potent promogut per l'Ajuntament de Barcelona que consisteix a fer una divulgació i una capacitació del coneixement tecnològic a diferents targets de manera gratuïta i en funció de les necessitats de cadascú. Com gairebé sempre, Barcelona és una ciutat pionera en relació a projectes innovadors i referents dintre d'un marc global. En aquest sentit aquesta idea ja està en marxa, i és una aposta per una clara voluntat d'alfabetització i/o de millora pel que fa a aquest tipus de coneixement digital, que segons les previsions, serà clau i trascendent en qualsevol àmbit de la societat a mig i llarg termini. Estem davant d' un canvi en la societat, en el que molts ja han dit, "revolució digital". En aquest centre cultural, el que es pretén principalment, és apropar les tecnologies al ciutadà per tal que vagi prenent consciència del nou context global que se'ns presenta i en el que estem immersos. Aquest projecte busca, per una banda l'eficiència empresarial, és a dir, el fet que les empreses dominin aquestes tecnologies les fa ser més competitives en un entorn global, això significa un major nivell de riquesa pel país. Per una altra banda, en altres contextos, per exemple a l'Escola, suposa un altre escenari, en el que queda reflectida la realitat de la societat pel que fa a la comunicació, en un món global. El paper del mestre no serà tant de transmetre el coneixement, sinó més aviat de filtre de qualitat de tota la informació que té al seu abast provinent de moltes i diverses fonts. Un element clau per acabar de completar la visió global de la societat, és la necessitat de fer servir un mateix codi lingüístic internacional, que permeti una interconnexió d'individus de diferents països, en aquest cas l'idioma en qüestió és l'anglès. Per tant, el cibernàrium és un centre molt sensible a les exigències actuals de la societat, i es situa al servei del ciutadà, oferint programes flexibles i adaptats a tot tipus de situacions i nivells de coneixement.
Com a conclusions, diríem ens trobem davant un nou escenari i és molt important l'acció dels educadors per tal de donar sentit a aquestes fonts de coneixements, i que puguin suposar un veritable enriquiment personal.

dissabte, 14 de novembre del 2009

COMPETÈNCIA COMUNICATIVA

La competència comunicativa és la capacitat que abraça el coneixement d'una llengua com l'habilitat per utilitzar-la. També s'inclouen factors com el context comunicatiu de cada comunitat, tenint en compte les formes socials, culturals i ideològiques.Es manifesta en dos sistemes:
Primaris- és la comunicació que es produeix a diari en una vida en societat: trucada telefònica, entrevista, nota, notícia...
Secundaris- és la comunicació que requereix més capacitat cognitiva per tal de descodificar el text, perquè és més complexa i elaborada: a nivell oral serien seminaris, fòrums, conferències i a nivell escrit textos literaris, científics, tènics...

1. Lingüística/Gramatical: domini del codi (a nivell fonològic, morfològic, lèxic, sintàctic i semàntic)

2. Sociolingüística: regles socioculturals d'ús: la situació, objectiu, convencions de la interacció.

3. Discursiva: produir i interpretar un text de qualsevol gènere (descripció, narració...) amb coherència i cohesió.

4. Estratègica: estratègies de comunicació verbal i no verbal per millorar o compensar l'eficàcia de la comunicació a causa d'alguna mancança d'algun altre punt competent.
(si cliqueu al mots en taronja, podreu accedir a enllaços interessants que complementen molt bé la informació)

EDITOR D'IMATGES


COLLAGE GIMP
També a la classe de TIC ens van ensenyar com funciona el programa GIMP de manipulació d'imatges. Aquest programa és de lliure distribució i serveix principalment per fer tasques de retoc fotogràfic, com també de composició i de creació d'imatges. A classe vam agafar primerament quatre imatges d'un tamany gran. Després vam tenir que reduir-les a un tamany concret, per tal que hi cabessin totes quatre de forma exacta en el full de la composició, tal com s'aprecia a la imatge.
Aquest programa és una alternativa potent a Photoshop Adobe de Microsoft Windows a l'hora del processament d'imatges digitals.

dijous, 12 de novembre del 2009

TRADUCTOR GOOGLE



Traductor Google

1. És una pàgina web que ofereix un servei gratuït online de traducció immediata de textos i/o de webs a un altre idioma
2. L'ordinador està alimentat amb milions de paraules de text i format per exemples de traduccions humanes entre idiomes, i ha desenvolupat el seu propi sistema de traducció. Hi han bons resultats en les avaluacions d'investigació.
3. La traducció automàtica és molt complexa, ja que el significat de les paraules depèn del context en què s'utilitzen. Aquest servei es troba en una millora contínua, i sembla que caldrà temps per poder oferir traduccions amb la qualitat de les traduccions humanes, ja que ni el millor programari ofereix avui dia això. Mentrestant, el servei que proporciona pot ser útil per a la majoria d'objectius.
4. Actualment, Google ofereix traduccions en 44 idiomes diferents. Estan treballant per oferir uns altres més.
5. Permet la interacció amb els usuaris mitjançant comentaris per millorar la qualitat de la traducció
6.Determina automàticament l'idioma del text que s'està traduint, i la seva precisió en la qualitat augmenta a mesura que hi ha més quantitat de text.

CONCLUSIÓ

  • Després de fer-lo servir, hem de revisar que tot estigui correcte, sempre i quan siguin idiomes amb cert coneixement
  • És molt útil quan es vol traduir un text molt llarg, ja que amb un “copiar-pegar” ja tens la traducció, i només s’hauria de revisar per si hi hagués algun error.

(Treball col-laboratiu: Marc Company, Javier Lahoz, Pol Laorden i un mateix)

CARACTERÍSTIQUES D'UN TEXT


Són les qualitats que ha de tenir un text significatiu, és a dir un text que actua amb eficàcia en una situació comunicativa. Hi han 2 tipus de caracterítiques del text en funció del que es vulgui fer referència, si a l'eficàcia del que es vol dir o per la norma d'ús d'una comunitat lingüística.

1- DESCRIPTIVES: són les que analitzen i expliquen el funcionament d'algun aspecte lingüístic.
1.1 Coherència: selecció del més rellevant i sense contradiccions d’un text.
1.2 Cohesió: conjunt de relacions dels elements d’un text que permeten fer una bona interpretació.
1.3 Adequació: és el grau d’adaptació del text en funció del registre i de la varietat dialectal.
2- PRESCRIPTIVES: són les que determinen les normes d’ús.
2.1 Correcció: fa referència a la norma explícita d’ús en un territori lingüístic. (A Catalunya la marca l’Institut d’Estudis Catalans)
2.2 Variació: fa referència a l’estil i expressió d’un text d’acord a uns valors socials ( no escrits però establerts socialment)

diumenge, 8 de novembre del 2009

HABILITATS LINGÜÍSTIQUES


Hi han quatre habilitats lingüístiques que s'han de dominar per poder-se comunicar bé en totes les situacions possibles:

1. LLEGIR: procés pel qual es comprén un escrit. Llegir=Comprendre
>
Procés actiu: s’ha de construir el significat del text segons l’experiència del lector
> Assolir un objectiu: i segons això es llegirà d’una manera o una altra
> Interacció: entre qui llegeix i el text. Un s’ha de fer seu el text a partir del que ja sap, adaptant-lo al que li aporta el text
> Implicació en un procés de predicció i inferència continu: El lector fa al principi unes hipòtesi sobre el significat del text, i a mesura que va llegint, les va verificant o refutant de manera conscient o inconscient.
(inferència: habilitat de comprendre una part del text gràcies al context)

2. ESCRIURE: procés pel qual es produeix un text significatiu (que tingui coherència, adequació, varietat, correcció, claretat)

3. PARLAR: expressar el nostre pensament mitjançant un llenguatge articulat, coherent, amb correcció i adequació de la situació comunicativa.

4. ESCOLTAR: entendre un missatge a partir d’un procés cognitiu de construcció i interpretació d’un missatge oral. Demana:
> Paper actiu i participatiu
> Respecte per l’emissor i les seves idees
> Ser objectiu per intentar entendre el que diu l’emissor
> Ha de saber descobrir els objectius de l’orador
> Ha de saber descobrir les idees principals del missatge i reaccionar en acabar l’emissor per poder parlar.

(si voleu més informació podeu clicar en les paraules en negreta, accedireu a un treball de la professora Maria Beatriz Torrent, i pot anar molt bé com a complement )


dijous, 5 de novembre del 2009

EL LLENGUATGE I LES LLENGÜES


El llenguatge és quelcom més que un instrument de comunicació pel ser humà, i aquest té la capacitat de comunicar-se mitjançant estructures complexes, que conjuntament amb la intel-ligència (pròpia dels humans), li permet reflexionar, construir coses amb la memòria, formar un pensament, com per exemple també, pot constituir un element d'identificació a partir dels elements culturals que el configuren.
(si voleu més informació que complementi cliqueu la paraula en negreta i accedireu a un llibre digital de la professora Maria Beatriu Torrent)
A continuació podeu veure un vídeo sobre el llenguatge, on queda reflectit molt bé en què consisteix,els diferents tipus que n'hi ha i les seves funcions.

dimecres, 4 de novembre del 2009

LLENGUATGE AUDIOVISUAL-GUILLERMO OROZCO

VIDEO EMÈS A CLASSE - GUILLERMO OROZCO
El llenguatge audiovisual és una manera de comunicar que pretén arribar a més d'una persona, per tant estem parlant d'audiència. Dintre d'aquest codi podem parlar d'imatges, ja que és el més universal i en aquest sentit la televisió o el cinema entre d'altres tenen una incidència a nivell global.
L'enregistrament (amb càmara de video) d'una situació de la vida no és una altra cosa que una representació de la realitat, no la realitat en si, ja que cada filmació suposa una versió diferent, ja que cada subjecte en funció dels seus objectius comunicacionals incidirà en uns aspectes o uns altres, i per tant ho tindrà en compte a l'hora del posicionament de la càmara, distància sobre
l'objecte de captació, públic a qui va dirigit, manera de treballar ...

Respecte a l'educació, els mitjans de comunicació juguen un paper important sobre el nen, després de l'escola i família, que són els responsables més directes, i per tant també de l'ús que fan d'aquests mitjans de comunicació. L'escola ha de tenir molt present com incideix tot això en els nens, i amb quina finalitat el nen s'ha d'introduir en aquest camp, i segons aquest catedràtic, això ha de ser un suport i un complement a l'acció del mestre. Un concepte important és el de la lògica digital, que segons ell, no hi una perspectiva pedagògica en l'ús de les tecnologies, és a dir no es té ben clar quin profit en treiem d'això, com tampoc les aportacions educatives que en comporten, i només ens centrem en la lògica instrumental del procés per tal d'arribar a fer alguna cosa. Ell és partidari de fer una alfabetització a l'escola sobre aquestes tecnologies amb l'objectiu que tothom pugui treure el màxim profit. Les noves generacions tenen una certa avantatge, en el sentit que no tenen tanta resistència a fer servir-la com les generacions més grans, ja que és un coneixement integrat en ells des d'un principi.
Aquí tenim una entrevista interessant amb el catedràtic Guillermo Orozco sobre la comunicació digital