dilluns, 28 de desembre del 2009

FER DE MESTRE

CONFERÈNCIA DE L'EULÀLIA BOSC
Durant la setmana d’activitats extraordinàries vam tenir l’ocasió d’assistir a una conferència de l’Eulàlia Bosc “FER DE MESTRE”. A mi em va sorprendre molt positivament aquesta exposició ja que prèviament no tenia cap referència sobre la seva visió de l’educació. Ella li dóna una altra dimensió a l’educació, dignifica la professió i és un exemple clar de l’amor envers el món educatiu. Sense afegir gaires comentaris més, us detallo les idees més importants a les que va fer referència a la conferència que va fer a l’auditori de la facultat.
RECULL D'IDEES
-És important sentir moltes opinions respecte el nostre ofici i des de diferents perspectives, l’educació és quelcom complexe i divertit.
-Van ensenyar-me a guanyar-me la vida a l’escola, però no a viure la vida.
-Ser mestre implica pensar en nens, els detalls, i així poder intervenir en la seva evolució. Fins ara l’escola havia estat obsesionada amb la quietud i el silenci dels nens.
-El nen és la persona més estrangera del món, ja que s’ha d’adaptar a un nou món, s’han d’adaptar a una nova vida, i el mestre ha d’ajudar-lo en aquest sentit.
-La ciutat és molt important en l’educació del nen, és el lloc on es cria i es fa gran.
-Aprendre a viure en la teva ciutat és aprendre a viure en totes les ciutats, reconèixer el propi entorn és saber buscar quelcom a fora per poder complementar el que aquí no tenim.
-Si no pots arrelar en el teu lloc de naixement, no arrelaràs enlloc, i nosaltres com a mestres hem d’ajudar als nens a que arrelin, a que coneguin el nou món on acaben d'arribar.
-La
ciutat on vivim la hem de conèixer, per tal d’ajudar als nens que van creixent, a ser guia i companyia.
-La ciutat pot ser una font de creativitat per als nens, els seus edificis, escoles…
-Metàfora: moltes fonts de coneixement estan fora dels recintes de l’escola, un ha de sortir i després reflexionar… el mateix passa amb l’aliment de les vaques, que es troba fora de l’estable i s’ha de sortir a cercar-lo.
-Els nens són curiosos per necessitat, es fan moltes preguntes per tal d’ubicar-se en aquest món i nosaltres els hi hem d’alimentar aquesta curiositat a partir de l’entorn que es troben, i el paper de la ciutat és important.
-El gran aliat dels mestres són les arts, és el que alimenta la nostra curiositat.
-Per saber que és fer de mestre, haurien de passar imatges artístiques, i així ens veuríem reflectits.
-Hi ha una relació entre persona i coses de l’entorn, a partir d’aquí s’ha de cercar portes obertes a la curiositat.
-El nostre ofici consisteix en ajudar a un altre a ser persona.
El mestre gràcies a les arts pot SER MESTRE, s’esdevé mestre quan les arts ajuden a acompanyar al nen en tot el seu creixement.
-Si es vol ser mestre cal voler ser savi, la didàctica per si sola no va enlloc.
CONCLUSIÓ
Aquestes idees extretes de la conferència “FER DE MESTRE” duta a terme per l’Eulàlia Bosc, donen un sentit real a aquesta professió i aquest enfocament segurament és compartit per tots als que realment els hi agrada el món docent.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada